Krokiety z pieczarkami to jedyna potrawa - no, może poza pierogami - którą zajadam się w święta Bożego Narodzenia. W przeciwieństwie do całej mojej rodziny, nie przepadam za rybami. Te wszystkie pstrągi, łososie, liny, szczupaki, płotki.... oj nie! :)
Krokiety z pieczarkami kocham.. uwielbiam i ubóstwiam.
Toteż poniżej zamieszczam przepis. Wraz ze zmianą bloga, zmieniam troszeczkę sposób fotografowania moich potraw. Widać zmianę? :)
Ciasto na naleśniki jest dosyć rzadkie, co umożliwia usmażenie naprawdę cienkich placuszków.
Krokiety z pieczarkami
Składniki:
ciasto (na 3 naleśniki)
- 3 jajka
- łyżka skrobii kukurydzianej
- pół szklanki mleka
- szczypta soli
Wszystkie składniki dokładnie umieszać, następnie na smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni.
farsz:
- 4-5 pieczarek
- 1 mała cebula
- 2-3 plasterki chudej wędliny drobiowej
- 2-3 łyżki serka wiejskiego
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Podgotować krótko w osolonej wodzie. Następnie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać odcedzone pieczarki. Całość poddusić, następnie dodać pokrojonę w paseczki wędlinę i serek wiejski. Doprawić pieprzem i solą.
Krokiety:
Przygotowaną i lekko przestudzoną masę nakładać porcjami na usmażone wcześniej placki. Zwijać, formując krokiety. Następnie obtoczyć w jajku i otrębach, krótko podsmażyć.
ach więc to tak ;]
OdpowiedzUsuńNo lepiej w każdym razie to wszystko wygląda i pewnie jest mniej toporne od tego szitowatowego onetu..
A jeśli chodzi o zdjęcia to od razu widać różnicę. Profeska można rzec:)
Pozdrawiam.
świetne! krokiety mogłabym jeść i jeść :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Paula
jestem pod wrażeniem, jak zrobiłeś z jednej łyżki skrobii aż 3 naleśniki!?
OdpowiedzUsuńnaleśniki nie są zrobione tylko z 1 łyżki skrobii, ale też z 1/2 szklanki mleka i 3 jajek. jak pisałem, masa jest rzadka, ale skrobia skutecznie zabija "jajeczny" posmak naleśników :) pozdrawiam i zachęcam do spróbowania
OdpowiedzUsuńPyszne, pyszne, pyszne.....
OdpowiedzUsuń