czwartek, 22 lipca 2010

15. Krokiety z pieczarkami

Krokiety z pieczarkami to jedyna potrawa - no, może poza pierogami - którą zajadam się w święta Bożego Narodzenia. W przeciwieństwie do całej mojej rodziny, nie przepadam za rybami. Te wszystkie pstrągi, łososie, liny, szczupaki, płotki.... oj nie! :)

Krokiety z pieczarkami kocham.. uwielbiam i ubóstwiam.

Toteż poniżej zamieszczam przepis. Wraz ze zmianą bloga, zmieniam troszeczkę sposób fotografowania moich potraw. Widać zmianę? :)


Ciasto na naleśniki jest dosyć rzadkie, co umożliwia usmażenie naprawdę cienkich placuszków.

Krokiety z pieczarkami

Składniki:

ciasto (na 3 naleśniki)

- 3 jajka

- łyżka skrobii kukurydzianej

- pół szklanki mleka

- szczypta soli

Wszystkie składniki dokładnie umieszać, następnie na smażyć na rozgrzanej teflonowej patelni.

farsz:

- 4-5 pieczarek

- 1 mała cebula

- 2-3 plasterki chudej wędliny drobiowej

- 2-3 łyżki serka wiejskiego


Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Podgotować krótko w osolonej wodzie. Następnie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać odcedzone pieczarki. Całość poddusić, następnie dodać pokrojonę w paseczki wędlinę i serek wiejski. Doprawić pieprzem i solą.


Krokiety:

Przygotowaną i lekko przestudzoną masę nakładać porcjami na usmażone wcześniej placki. Zwijać, formując krokiety. Następnie obtoczyć w jajku i otrębach, krótko podsmażyć.















5 komentarzy:

  1. ach więc to tak ;]
    No lepiej w każdym razie to wszystko wygląda i pewnie jest mniej toporne od tego szitowatowego onetu..
    A jeśli chodzi o zdjęcia to od razu widać różnicę. Profeska można rzec:)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. świetne! krokiety mogłabym jeść i jeść :)

    Pozdrawiam,
    Paula

    OdpowiedzUsuń
  3. jestem pod wrażeniem, jak zrobiłeś z jednej łyżki skrobii aż 3 naleśniki!?

    OdpowiedzUsuń
  4. naleśniki nie są zrobione tylko z 1 łyżki skrobii, ale też z 1/2 szklanki mleka i 3 jajek. jak pisałem, masa jest rzadka, ale skrobia skutecznie zabija "jajeczny" posmak naleśników :) pozdrawiam i zachęcam do spróbowania

    OdpowiedzUsuń