Miałem wątpliwości co do tego deseru mimo tego, że przepis znalazłem w książce Dukana. Obserwując babcine przepisy, która wykorzystywała rabarbar do robienia ciast, kompotów czy deserów okazało się... że rabarbar to WARZYWO - a zatem możemy zajać na PW.
Mus rabarbarowy
Składniki:
- 1 kg rabarbaru
- aromat waniliowy
- słodzik
- mój dodatek - żelatyna
Teoretycznie mus powinien mieć lekko różową barwę, mój miał musztardową, bo dostałem już obrany rabarbar :-(
Nieobrany i pokrojony na 2 cm kawałki rabarbar wrzucić do garnka, zasypać słodzikiem i zostawić na 10-15 minut - aż puści sok. Całość zagotować, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem na małym ogniu ok. 30 min. Po tym czasie dodać kilka kropel esencji waniliowej - nie za dużo! - i łyżeczkę żelatyny - moja modyfikacja.
Całość ostudzić i zmiksować.
Nakładać do szklanek, ozdobić waniliowym serkiem homogenizowanym i szczyptą kawy pyłkowej/cynamonu.
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz