poniedziałek, 19 lipca 2010

5. Pizza

Dieta, choć restrykcyjna względem składników, pozwala je dowolnie ze sobą łączyć. I tak też oto w ten sposób powstała... pizza :) Gratka dla smakoszy. Ciasto samo w sobie jest dość dziwne, aczkolwiek w połączeniu z klasycznym sosem pomidorowym jest naprawdę smaczna.

przepis pochodzi z dukan.blox.pl

Pizza

Składniki:

ciasto:


- 6 łyżek otrąb owsianych
- 2 łyżki skrobii/maki kukurydzianej
- 1/5 szklanki mleka
- 1/3 -1/2 małego opakowania drożdży
- 1 łyżeczka cukru dla drożdży (!) ew. 1 tabletka/1 łyżeczka słodzika*
- 1 małe jajko
- sól do smaku

farsz:

- 3-4 pomidory

- 1 średnia cebula

- zioła: oregano, bazylia lub mieszanka ziół prowansalskich


dodatki na wierzch:

- ulubiona wędlina, np. sopocka

- serek wiejski light

- warzywa: pieczarki, cebula, pomidory, papryka..


Ciasto:

"Otręby zmielić na puch. Drożdże rozrobić w ciepłym mleku z cukrem, zostawić do wyrośnięcia. Wyrośnięte drożdże dodać do otrąb, soli, mąki i jajka. Dokładnie wyrobić."


Farsz:

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki, pokroić na kawałki. Cebulkę posiekać i podsmażyć na patelni. Dodać obrane i pokrojone pomidory, lekko poddusić pod przykryciem przez ok. 5 minut, doprawić do smaku słodzikiem (aby zlikwidować kwaskowatość pomidorów), solą, pieprzem, bazylią i oregano.


Powstałe ciasto wyłożyć na wysłaną papierem blachę formując coś na kształt koła. 

Wyłożony już placek posmarować sosem pomidorowym (nie omijając brzegów!) i ułożyć na nim składniki: najpierw szynkę, potem pieczarki i cebulę, na końcu pokrojone pomidory i serek wiejski.


Piec około 20 minut w temperaturze 180 stopni. 

Smacznego!

Moja pizza:




przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana












Smacznego!



3 komentarze:

  1. witam,
    prosze o usuniecie mojego zdjęcia, gdyż kopiowanie ich bez wcześniejszego zapytania jest zabronione.
    blog fajny i ciesze sie, ze korzystasz z moich przepisow :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Witaj! Nie zapominaj tylko, żeby wybierać jak najchudsze wędliny drobiowe. Wieprzowina jest zabroniona.
    Pozdrawiam i życzę radości z próbowania dukanowych przepisów :).

    OdpowiedzUsuń
  3. oczywiście, że wybieram tylko te najchudsze:)

    OdpowiedzUsuń