czwartek, 22 lipca 2010

13. "Mielone z ziemniakami"

Danie dla tych, którzy zatęsknili za widokiem klasycznego polskiego obiadu, tj. kotletów mielonych z ziemniakami. 

Klasyczny polski obiad, czyli chrupiące mielone z "ziemniaczkami"

Składniki:

kotlety:
- dowolne mięso, ja używam filetów z kurczaka: piersi lub udźce
- 1-2 jajka
- otręby
- przyprawy

na puree:
- 1 średni kalafior
- garść świeżego koperku
- przyprawy
- 2,3 łyżki jogurtu


Filety zmielić za pomocą blendera, wbić jajka, 1-2 łyżki otrąb i doprawić do smaku. Całość dokładnie wymieszać, formować pulpeciki i wykładać na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Piec 30-40 minut w temperaturze 180 stopni (górna + dolna grzałka).


Kalafiora umyć, pokroić na cząstki, ugotować krótko w osolonej wodzie. Następnie odcedzić, zmiksować z dodatkiem koperku i jogurtu. Doprawić do smaku świeżo zmielonym białym pieprzem i solą.

przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz