Drobiowe pulpety z warzywami
Składniki:
- 2-3 filety z piersi kurczaka/udźca bądź inne mięso mielone
- mrożonka warzywna /u mnie był: kalafior, brukselka, trochę pora i marchewki/
- kilka pieczarek
- otręby/skrobia kukurydziana
- 3 małe lub jedna średnia cebula
- kilka źdźbeł szczypiorku
- pieprz, sól, bazylia
Filety zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub blendera. Wbić jajko, dodajć łyżkę otrąb lub skrobii. Dodać posiekaną drobną cebulę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.
Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Zblanszować. Postąpić tak samo z mrożonymi warzywami.
Pieczarki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać do mięsa. Odcedzone i ostudzone warzywa pokroić na mniejsze, nieregularne kawałki. Dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Z powstałej masy formować pulpety i wykładać na wyłożoną papierem blachę. Oprószyć suszoną bazylią.
Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Podawać z ulubionym sosem /u mnie jogurtowy sos z prymatem >przyprawa do sałatek
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz