środa, 21 lipca 2010

9. Drobiowe pulpety z warzywami

Coś na dużego głoda - bardzo sycące i bardzo smaczne :)

Drobiowe pulpety z warzywami

Składniki:


- 2-3 filety z piersi kurczaka/udźca bądź inne mięso mielone

- mrożonka warzywna /u mnie był: kalafior, brukselka, trochę pora i marchewki/

- kilka pieczarek

- otręby/skrobia kukurydziana

- 3 małe lub jedna średnia cebula

- kilka źdźbeł szczypiorku

- pieprz, sól, bazylia



Filety zmielić za pomocą maszynki do mielenia lub blendera. Wbić jajko, dodajć łyżkę otrąb lub skrobii. Dodać posiekaną drobną cebulę i szczypiorek. Dokładnie wymieszać.

Pieczarki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Zblanszować. Postąpić tak samo z mrożonymi warzywami.



Pieczarki odcedzić i lekko ostudzić. Dodać do mięsa. Odcedzone i ostudzone warzywa pokroić na mniejsze, nieregularne kawałki. Dodać do mięsa i wszystko dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku świeżo zmielonym pieprzem i solą.



Z powstałej masy formować pulpety i wykładać na wyłożoną papierem blachę. Oprószyć suszoną bazylią.

Piec w temperaturze 180 stopni ok. 30 min. Podawać z ulubionym sosem /u mnie jogurtowy sos z prymatem >przyprawa do sałatek

przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz