środa, 21 lipca 2010

8. "Chilli"

Mała, albo i duża, modyfikacja mojego ulubionego dania jakim jest chilli. W oryginale z mięsem mielonym (a leniłem się...), świeżymi pomidorami, fasolą i papryką. Moja wersja nie ustępuje smakiem tej 'wypasionej' wersji.


"Chilli" z ciabatą

chlebek:

- otręby pszenne
- jogurt naturalny
- skrobia kukurydziana
- 1 jajko
- sól

2 łyżki otrąb zalać 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego, zostawić, aby trochę nasiąkło.
Dodać skrobię, jajko, sól - ew. dopełnić otrębami.
Dokładnie wymieszać - powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
Wylewamy na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - pieczemy 20 minut + 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 185 stopni.

mięso:

- pojedyncza pierś kurczaka
- 2 średnie, dojrzałe pomidory
- jogurt naturalny
- przyprawy: sos Winiary czosnkowo-ziołowy, Prymata - pieprz cayenne/chilli, bazylia

Pierś pokroić w nierówne kawałki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Podsmażyć. Pomidory naciąć, spażyć i obrać ze skórki.
Pokroić, dodać do mięsa. Dodać chilli, poddusić całość
ok. 10 minut, potem smażyć na średnim ogniu aby woda odparowała.
Zrobić sos, proporcje nieokreślone - jogurt + sos czosnkowo-ziołowy Winiary.

Podawać z pokrojonym chlebkiem i sosem, posypać bazylią. Smacznego! :)
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana





















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz