Mała, albo i duża, modyfikacja mojego ulubionego dania jakim jest chilli. W oryginale z mięsem mielonym (a leniłem się...), świeżymi pomidorami, fasolą i papryką. Moja wersja nie ustępuje smakiem tej 'wypasionej' wersji.
"Chilli" z ciabatą
chlebek:
- otręby pszenne
- jogurt naturalny
- skrobia kukurydziana
- 1 jajko
- sól
2 łyżki otrąb zalać 1-2 łyżkami jogurtu naturalnego, zostawić, aby trochę nasiąkło.
Dodać skrobię, jajko, sól - ew. dopełnić otrębami.
Dokładnie wymieszać - powinna powstać masa o konsystencji gęstej śmietany.
Wylewamy na blaszkę wysłaną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika - pieczemy 20 minut + 5 minut z termoobiegiem w temperaturze 185 stopni.
mięso:
- pojedyncza pierś kurczaka
- 2 średnie, dojrzałe pomidory
- jogurt naturalny
- przyprawy: sos Winiary czosnkowo-ziołowy, Prymata - pieprz cayenne/chilli, bazylia
Pierś pokroić w nierówne kawałki, oprószyć świeżo zmielonym pieprzem i solą.
Podsmażyć. Pomidory naciąć, spażyć i obrać ze skórki.
Pokroić, dodać do mięsa. Dodać chilli, poddusić całość
ok. 10 minut, potem smażyć na średnim ogniu aby woda odparowała.
Zrobić sos, proporcje nieokreślone - jogurt + sos czosnkowo-ziołowy Winiary.
Podawać z pokrojonym chlebkiem i sosem, posypać bazylią. Smacznego! :)
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz