Zapiekanki - coś, co przed dietą kojarzyło mi się z makaronem, szynką, warzywami i litrem beszamelu. Dziś, znacznie lżejszy, zdrowszy i smaczniejszy zamiennik.
Zapiekanka z kurczaka z pieczarkami
Składniki:
- filety z kurczaka (ja użyłem 2 filetów z udźca kurczaka i 3 pojedyńcze filety z piersi)
- 6-7 średnich pieczarek
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb
- 2 średnie cebule
- serek wiejski
- szczypiorek
Cebulę posiekać w drobną kostkę, zeszklić na patelni. Dodać umyte, obrane i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusić do miękkości, następnie odsączyć wodę. Filety drobiowe zmielić (ja zrobiłem to za pomocą blendera), dodać jajko i otręby. Całość dokładnie wymieszać. Poszczególne składniki nakładamy warstwowo:
do żaroodpornego naczynia wyłożyć najpierw warstwę zmielonego mięsa, następnie pieczarki z cebulą, serek wiejski i szczypiorek (proporcje wg uznania). I ponownie: mięso, pieczarki, serek wiejski i na końcu szczypiorek. Mnie wyszły 2 warstwy, szczypiorek niestety trochę się spalił. Pieczemy 45 minut w temperaturze 180 stopni.
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana
Widocznie w naturze zapiekanek nie leży ich uroda, bo rzadko kiedy ładnie prezentują się na zdjęciach :-( gwarantuję jednak, że jej smak pozytywnie mnie zaskoczył i smakuje o wiele lepiej, niż wygląda :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz