środa, 21 lipca 2010

11. Delikatny, kremowy deser kawowy

Lekki i pyszny, z nutą wanilii i aromatycznej kawy.


Kremowy deser waniliowy

Składniki: 

- 1 duży jogurt naturalny 0%

- 1/2 łyżeczki kawy (najlepsza będzie pyłkowa, ja użyłem nescafe sensazione creme)

- 5-7 tabletek słodzika

- aromat waniliowy

- 1-2 łyżki żelatyny



Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić, aż napęcznieje.

W międzyczasie ubić jogurt naturalny (można dodać odrobinę wody gazowej) ze słodzikiem. Żelatynę podgrzać i cały czas mieszać aż się rozpuści. Lekko ubić mikserem (powinna się spienić) i dodać do masy jogurtowej. Całość delikatnie ubić.



Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kilka kropel aromatu, do drugiej - kawę. Obie części ubić. Oprószyć szczyptą kawy lub cynamonu.

Masy wykładać nierównymi warstwami do wysokich szklanek. Schłodzić.
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz