Lekki i pyszny, z nutą wanilii i aromatycznej kawy.
Kremowy deser waniliowy
Składniki:
- 1 duży jogurt naturalny 0%
- 1/2 łyżeczki kawy (najlepsza będzie pyłkowa, ja użyłem nescafe sensazione creme)
- 5-7 tabletek słodzika
- aromat waniliowy
- 1-2 łyżki żelatyny
Żelatynę zalać odrobiną wody i zostawić, aż napęcznieje.
W międzyczasie ubić jogurt naturalny (można dodać odrobinę wody gazowej) ze słodzikiem. Żelatynę podgrzać i cały czas mieszać aż się rozpuści. Lekko ubić mikserem (powinna się spienić) i dodać do masy jogurtowej. Całość delikatnie ubić.
Masę podzielić na 2 części. Do jednej dodać kilka kropel aromatu, do drugiej - kawę. Obie części ubić. Oprószyć szczyptą kawy lub cynamonu.
Masy wykładać nierównymi warstwami do wysokich szklanek. Schłodzić.
przepis na dietę proteinową dr Pierre Dukana
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz