niedziela, 8 sierpnia 2010

19. Pulpeciki wołowe w sosie curry z kminkiem

Dość rozgrzewające danie jak na panujące obecnie wysokie temperatury, ale mimo wszystko - polecam :)

Pulpeciki wołowe w sosie curry z kminkiem
Składniki:
- 1/2 kg mielonej wołowiny
- 1 jajko
- 2 łyżki otrąb owsianych
- curry
- duży, gęsty jogurt naturalny
- sól, pieprz

Wołowinę wymieszać z jajkiem i otrębami, dodać pół łyżeczki curry, doprawić solą i pieprzem, po czym dokładnie wymieszać. Smażyć na teflonie formując malutkie pulpeciki za pomocą łyżeczki zwilżonej wodą. Przygotować sos: do jogurtu dodać po 1/2 łyżeczki curry i kminku, szczyptę soli i pieprzu. Obniżyć temperaturę pulpecików, zalać przygotowanym sosem i dusić pod przykryciem ok. pół godziny. Jeżeli sos się zważy, to można zmiksować go blenderem - zyska wówczas puszystą i aksamitną konsystencję.
Podawać z przygotowanym sosem.

Smacznego!






2 komentarze:

  1. co tam temperatury, gdy danie takie apetyczne! ja koniecznie zrezygnowałabym z kminku, bo najzwyczajniej go nie lubię, ale cała reszta jest bardzo obiecująca :)

    OdpowiedzUsuń
  2. więc szamę zrobię jutro, bo lubię kminki;) a jeśli chodzi o zdjecia... szczególnie to ostatnie jest bardzo dobrze wykminione:) pozdrowki;0

    OdpowiedzUsuń