czwartek, 12 sierpnia 2010

21. Sałatka pieczarkowa

Pyszna i sycąca, polecam również w wersji majonezowej dla tych, którzy się nie odchudzają. Smaczkiem tej sałatki jest jej sos, albowiem zrobiłem doń osławiony już protomajonez na bazie żółtka i oleju parafinowego. Jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, był bowiem bardzo zbliżony do tego tradycyjnego. A zatem, podaję listę składników i sposób przygotowania. Jak dla mnie - bomba....

Sałatka pieczarkowa

Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 6 jajek
- 1 średni brokuł
- 1 mała cebula

Majonez:
- 1 żółtko
- parafina ciekła
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz

Sposób przygotowania

Protomajonez: żółtko ubijać dodając powoli parafinę (w ilości wg uznania, aż do uzyskania pożądanej ilości). Doprawić musztardą, solą i pieprzem do smaku.

Pieczarki obrać i zblanszować. Ugotowane na twardo i ostudzone jajka pokroić w drobna kostkę, postąpić podobnie z pieczarkami. Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i krótko obgotować w osolonej wodzie.
Cebule pokroić w piórka i uprażyć na suchym teflonie.

Wszystkie składniki i połowę uprażonej cebuli wymieszać z przygotowanym sosem. Resztą cebuli posypać przygotowaną sałatkę.

Smacznego! :)









3 komentarze:

  1. cudowne kolory! letnie, apetyczne i na dodatek takie zdrowe :)

    OdpowiedzUsuń
  2. lista składników i ta zieleń na talerzu.. wszystko zachęcające

    OdpowiedzUsuń
  3. Człowieku kocham cię za te przepisy i podziwiam za wytrwałość!!!

    OdpowiedzUsuń