Pyszna i sycąca, polecam również w wersji majonezowej dla tych, którzy się nie odchudzają. Smaczkiem tej sałatki jest jej sos, albowiem zrobiłem doń osławiony już protomajonez na bazie żółtka i oleju parafinowego. Jego smak bardzo pozytywnie mnie zaskoczył, był bowiem bardzo zbliżony do tego tradycyjnego. A zatem, podaję listę składników i sposób przygotowania. Jak dla mnie - bomba....
Sałatka pieczarkowa
Składniki:
- 0,5 kg pieczarek
- 6 jajek
- 1 średni brokuł
- 1 mała cebula
Majonez:
- 1 żółtko
- parafina ciekła
- 1 łyżeczka musztardy
- sól, pieprz
Sposób przygotowania
Protomajonez: żółtko ubijać dodając powoli parafinę (w ilości wg uznania, aż do uzyskania pożądanej ilości). Doprawić musztardą, solą i pieprzem do smaku.
Pieczarki obrać i zblanszować. Ugotowane na twardo i ostudzone jajka pokroić w drobna kostkę, postąpić podobnie z pieczarkami. Brokuł oczyścić, podzielić na różyczki i krótko obgotować w osolonej wodzie.
Cebule pokroić w piórka i uprażyć na suchym teflonie.
Wszystkie składniki i połowę uprażonej cebuli wymieszać z przygotowanym sosem. Resztą cebuli posypać przygotowaną sałatkę.
Smacznego! :)
cudowne kolory! letnie, apetyczne i na dodatek takie zdrowe :)
OdpowiedzUsuńlista składników i ta zieleń na talerzu.. wszystko zachęcające
OdpowiedzUsuńCzłowieku kocham cię za te przepisy i podziwiam za wytrwałość!!!
OdpowiedzUsuń