wtorek, 17 sierpnia 2010

22. Zapiekane brokuły

Danie zrobione właściwie od niechcenia, na szybko. Jego głównym zadaniem miało być zabicie głoda - i podołał misji :)


Zapiekane brokuły

- 1 średni brokuł
- 1 cebula
- chuda wędlina drobiowa (np. kanadyjska)
- kubek jogurtu naturalnego
- 1-2 jaja
- przyprawy: pieprz, sól, czosnek, czerwona papryka

Brokuł umyć, pokroić na mniejsze kawałki i zblanszować. Następnie odcedzić, ostudzić i posiekać na mniejsze kawałki. Wędlinę i cebulą posiekać i podsmażyć. Dodać brokuły, krótko poddusić. Całość wyłożyć do żaroodpornego naczynia, wyrównać widelcem i zalać sosem z jogurtu, jajek i ulubionych przypraw. Zapiekać pół godziny.
Smacznego :)


4 komentarze:

  1. kolejny przepis do wyprobowania :)

    OdpowiedzUsuń
  2. ale mam ochotę na brokuły!

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,
    a możesz proszę napisać jakiej firmy jogurtu użyłeś?? Bo jak do tej pory jogurty, których ja użyłam w wysokiej temperaturze warzyły się
    z góry dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. witaj, użyłem jogurtu augustowskiego 0%, mnie jednak nigdy się nie zdarzyło, aby chudy jogurt + jajka mógłby się zwazyć :) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń